Labels

Thursday, February 6, 2014

SIZZLING YEE ME

Assalamu'alaikum...

Entry resepi yang pertama... menu faveret hubby... kalau boleh...every month nak mintak buat... memang puas makan kalau buat sendiri... dulu yang pastinya makan kat food court shopping mall...skarang tidak lagi ;)

Resepi credit to myresipi.com
Pic: will be upload soon.


Bahan-bahan:

  • 2-3 sanggul (gulung) yee mee
  • 5 ulas bawang putih  
  • 5 biji cendawan shitake ( cendawan basah) – potong 4  
  • 1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa  
  • 3 biji cili kering- potong 2/3 
  • Sayur (carrot dan sawi)
  • 2 sudu besar sos tiram  
  • 3 sudu besar kicap cair  
  • 1 sudu besar kicap pekat  
  • 1/2 in halia – hiris nipis  
  • Serbuk lada hitam  
  • Beberapa titik minyak bijan  
  • 1 sudu besar tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air  
  • sedikit minyak utk menumis 


Cara-cara:
  1.  Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik bau.
  2. Masukkan ayam yg telah potong dan masak sehingga agak empuk.
  3. Masukkan 2 cawan air. 
  4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. 
  5. Masukkan serbuk lada hitam. Biarkan mendidih. 
  6. Masukkan cendawan serta sayur-sayur lain- tunggu 2-3 min. 
  7. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau. 
  8. Titikkan minyak bijan beberapa titik. 
  9. Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.



~SELAMAT MENCUBA ~





0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...