Assalamu'alaikum...
Entry resepi yang pertama... menu faveret hubby... kalau boleh...every month nak mintak buat... memang puas makan kalau buat sendiri... dulu yang pastinya makan kat food court shopping mall...skarang tidak lagi ;)
Resepi credit to myresipi.com
Pic: will be upload soon.
Bahan-bahan:
- 2-3 sanggul (gulung) yee mee
- 5 ulas bawang putih
- 5 biji cendawan shitake ( cendawan basah) – potong 4
- 1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
- 3 biji cili kering- potong 2/3
- Sayur (carrot dan sawi)
- 2 sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar kicap cair
- 1 sudu besar kicap pekat
- 1/2 in halia – hiris nipis
- Serbuk lada hitam
- Beberapa titik minyak bijan
- 1 sudu besar tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
- sedikit minyak utk menumis
- Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik bau.
- Masukkan ayam yg telah potong dan masak sehingga agak empuk.
- Masukkan 2 cawan air.
- Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat.
- Masukkan serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
- Masukkan cendawan serta sayur-sayur lain- tunggu 2-3 min.
- Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
- Titikkan minyak bijan beberapa titik.
- Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.
~SELAMAT MENCUBA ~
0 comments:
Post a Comment