Labels

Wednesday, August 27, 2014

10 JENIS MAKANAN MEMBANTU MENURUNKAN BERAT BADAN

Assalamu'alaikum,

Saya doakan anda sihat, bahagia, kaya dan bahagia...dunia akhirat.

Hari ini saya nak kongsikan 10 jenis makanan yang dapat membantu menurunkan berat badan. Mungkin ada di kalangan ada yang sudah mengetahui sesetengah daripada senarai yang saya berikan di bawah dan mungkin juga ada yang belum mengetahui.


Makanan-makanan ini hanya membantu kita menurunkan berat badan apabila kita menjaga pemakanan kita juga. Kalau tak jaga pemakanan, sila jangan bermimpi untuk mendapatkan berat badan yang ideal... hehehe

Antaranya ialah:1. OAT: Oat adalah sejenis bijirin, bukan sahaja rasanya yang sedap, tetapi juga mengurangkan rasa lapar. Ianya mengandungi serat yang membantu dan menstabilkan tahap kolesterol dan mengurangkan risiko penyakit jantung.


2. TELUR: Telur adalah sumber yang kaya dengan protein dan pada masa yang sama, rendah kalori. Telur membantu untuk membina otot dan membangunkan kolesterol baik untuk badan.


3. EPAL: Epal diperkaya dengan antioksidan yang kuat dan makanan tambahan lain. Paling penting ia mengandungi Pectin yang membantu untuk mengurangkan sel-sel lemak di dalam badan.


4. CILI HIJAU : Cili hijau mengandungi Capsaicin yang membantu membangunkan sel-sel pertumbuhan badan dan membakar kalori dalam masa cepat.


5. RUMPUT GANDUM : Ianya meningkatkan metabolisme dan membantu untuk mengurangkan lemak dalam badan. Kombinasi terbaik untuk diet yang baik.


6. MADU: Madu adalah salah satu yang terbaik untuk membakar lemak. Tambah madu dalam air suam dan minum setiap hari pada awal pagi. Madu juga merupakan makanan sunnah.


7. TEH HIJAU : Teh Hijau adalah salah satu minuman yang paling berkesan yang membantu anda untuk mengurangkan berat badan. Ia mengandungi Antioksidan yang membantu dan menstabilkan berat badan kita. Minum 2 cawan teh setiap hari untuk hasil yang terbaik.


8. BAWANG PUTIH: Bawang putih mengandungi Allicin yang mempunyai ciri-ciri anti-bakteria membantu mengurangkan lemak dan membuang kolesterol tidak baik.


9. TOMATO: Tomato membantu membakar lemak dalam masa yang pantas. Ia juga membantu untuk mengelak dari mendapat sakit kanser. Ditambah dengan Vitamin A, Vitamin C, Kalsium dan Kalium yang tinggi termasuk kaya dengan Beta Karotena yang sangat berguna untuk mata.


10. COKLAT GELAP: Coklat gelap mengandungi Flavonoid, ciri-ciri anti-radang yang membantu mengurangkan tahap kolesterol dalam darah. Ia merangsang pertumbuhan Serotonin dalam darah dan juga membakar lemak.


Semoga dapat membantu mereka yang berhajat nak menurunkan berat badan. Boleh la mula amalkan makanan dalam senarai di atas. Saya doakan anda berjaya menurunkan berat badan dan mendapat berat yang ideal.


Sumber: FB Page Cara Menyusukan Anak Dengan Betul

Sila like and share sekiranya article ini memberi manfaat kepada anda dan orang-orang di sekeliling anda :)
0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...